Under vintersäsongen har det varit full aktivitet i våra verkstäder. Verkstäderna servar alla asfaltmaskiner i regionen såsom läggare, vältar, paddor och shuttle buggys så att de håller toppklass när asfaltsäsongen nu startar.
Peab Asfalt har bland annat verkstäder i Boden, Timrå, Hallstahammar, Markaryd samt Stenkullen. I Stenkullen nära Göteborg driver region Väst en maskinverkstad med Peter ”Smen” Svensson som ansvarig. Under vinterhalvåret är det cirka tio yrkesarbetare i verkstaden som svetsar, reparerar och gör iordning de 40-50 tal maskiner som behöver översyn och omtanke inför kommande säsong. Fördelen med att arbeta i verkstaden under vinterhalvåret är att man får en kunskap om hur maskinen fungerar och kan reparera mindre fel direkt på vägen under asfaltsäsongen, vilket minimerar driftstopp vid utläggningen av asfalt.
- Jag har varit i asfaltbranschen i 34 år och trivs väldigt bra. Det är därför jag har stannat så länge, säger Peter Svensson, verkstadsansvarig Stenkullen. Det är en fri arbetsplats, man får arbeta utomhus och jag har bra arbetskamrater.
När säsongen väl har dragit i gång är det mindre verksamhet i verkstaden. Men för Peter är det ändå full aktivitet. Hans breda kunskap, förutom att åka ut och reparera maskinerna, gör att han kan stötta kollegorna i allt från att köra vält eller shuttle buggy till att köra hjullastare på asfaltverket i Kållered. Peter håller även utbildning i maskinunderhåll och i det digitala underhållssystemet Check Proof. I systemet går maskinisterna igenom dagligt underhåll via en checklista och noterar om det är något akut som behöver åtgärdas. Peter får då en notering i telefonen och kan åka snabbt ut och hjälpa till.
- Det jag gillar bäst med mitt arbete är utmaningen när något går sönder. Jag vet att det är en enorm tidspress när vi lägger asfalt. Vi kan inte stå stilla, utan produktionen måste hållas i gång. När jag lyckats åtgärda felet snabbt är jag nöjd, säger Peter med ett leende.
Att arbeta med asfalt är en livsstil, lite som att jämföra oss med dåtidens rallare. Vi har därmed en utmaning att locka till oss yngre medarbetare. Idag delas ansvaret för familjen på ett mer jämlikt sätt än tidigare och med långa dagar under högsäsong kan det tidvis vara en utmaning att få ihop livspusslet, men så kan det ju även se ut för andra yrken, säger Peter.
Inom Peab Asfalt arbetar man med jämställdhet, mångfald och inkludering och ser gärna att personer med olika bakgrund söker sig till branschen. Även fler kvinnor behövs. Idag är nästan 9 procent kvinnor inom bolaget men det är inte tillräckligt. Arbetet är varierande och man får vara beredd på att ta i när det behövs då det kan vara fysiskt krävande om man till exempel behöver skyffla eller raka asfalt.
- Min upplevelse är att den som vill klarar av det, även om det ibland förekommer arbetsmoment där man använder sin styrka. Till de som man ibland hör säga att branschen har en machokultur vill jag bara säga att vi har en väldigt bra stämning hos oss och jag personligen har inte under mina 34 år upplevt något sådant överhuvudtaget, säger Peter. Alla är väldigt trevliga och det är en god stämning ute på vägen. Att ha blandade asfaltlag med både män och kvinnor är positivt för alla, så jag ser gärna att fler kvinnor söker sig hit, avslutar Peter.