Utvecklingen av framtidens hållbara asfalt går allt snabbare. Och mer specifikt – utfasningen av det fossila bindemedlet bitumen till förmån för alternativa bindemedel som samtidigt är förnybara resurser.
– Vi ligger långt fram i Sverige och vi har ett större klimatfokus än i många andra länder, säger Mats Wendel, sakkunnig inom asfaltområdet och ansvarig för verksamhetsutvecklingen vid Peab Asfalt.
Vid anläggningen i Västberga i södra Stockholm pågår både nya försök och uppföljning av tidigare tester med klimatvänligare bindemedel.
– Vi behöver se vad som händer på 10–15 år, säger Lars Jansson, chef för Peab Asfalts laboratorium. Asfalt ska hålla under lång tid.
Från att tidigare ha haft stort klimatfokus på bränsle och återvinning handlar utvecklingen nu mer om att ta fram alternativa bindemedel. Lignin, där utvecklingen kommit längst, har begränsningar eftersom det är ett pulver och inte bidrar med nödvändig smörjning och sammanhållande funktion till asfaltblandningen.
Lignin är det bindemedel som håller samman fibrer i trä och ger det mekanisk styrka. Utvinningen sker med specifika processer inom främst massa- och pappersindustrin, men även i bioraffinaderier.
– Att det är ett pulver gör att vi bara kan ersätta en del av bitumenet med lignin, men här pågår många olika utvecklingsspår, säger Mats Wendel.
Han syftar på restströmmar från andra verksamheter än massa- och pappersindustrin där produkter kan förädlas vidare till något som förhoppningsvis kan fungera som framtidens bindemedel.
– Lättare oljor fungerar inte, förklarar Mats Wendel. Det handlar om restprodukter som måste processas vidare för att kunna bli användbara.
På det här området pågår ännu inga laboratorieförsök, men det finns också flera olika typer av lignin. Lars Jansson, på laboratoriet i Västberga, får ofta förfrågningar från skogsbolag och konstaterar:
– Vi kan inte åta oss att testa allt. Det är viktigt att inse att ett bindemedel måste fungera i hela produktionskedjan. Det som vore en stor framgång är om vi kunde utveckla ett flytande lignin, då skulle man inte behöva oroa sig för vätskehalten i asfalten.
För att komma snabbare fram mot målet klimatneutralitet år 2045 deltar Peab Asfalt i en rad internationella samarbetsprojekt. Projektet ”Beyond bitumen” är ett nordiskt paraply för att hålla samman jakten på alternativa molekyler till bitumen där den övergripande frågan är: ”hur ser framtidens bitumen ut?”
Bakgrunden är den otroligt stora mängd bitumen som går åt i asfalttillverkning, och att det behövs fler alternativ än lignin för att klara klimatmålen.