Peab Asfalt först i Norden att testa en 2,5 tons elektrisk vibro vält

Som första asfaltbolag i Norden har nu Peab Asfalt testat en 2,5 tons elektrisk vibrerande tandemvält BW 120 AD e-5 från Bomag. Tack vare att välten är helt elektrisk minskas utsläppen med 10 kilo CO2 per timme.

Fördelarna med elvälten är, förutom att man minskar CO2 utsläppen med cirka 10 kilo per timme, även bättre arbetsmiljö och minskade underhållskostnader. Då välten är väldigt tyst lämpar den sig mycket bra vid arbeten i innerstadsmiljö, men även vid till exempel skolor och sjukhus där man vill minimera buller.

Niklas Engblom, Maskinchef, Peab Asfalt, ser mycket positivt på att prova nya klimatsmarta pusselbitar mot grönare, säkrare och smartare maskiner.

- Vi var först i Sverige med att investera i en hybridvält och nu tar vi nästa steg. Att minska koldioxidutsläppen med 10 kilo per timme kan låta lite men det är de små stegen som är jätteviktiga för att vi skall kunna ta större kliv längre fram. Skulle vi byta ut alla våra vältar i samma storleksklass blir effekten betydande. 2045 är måldatumet för att vi inom Peab ska vara klimatneutrala och vi vill såklart vara med och bidra, säger Niklas.

Den elektriska tandemvälten med e-Performance har två högeffektiva elmotorer: en för drivning och styrning och en för vibration. Vid körning utan packning använder maskinerna bara en elmotor, vilket spar energi. ECO-funktionen och systemet för bromsenergiåtervinning (rekuperation) garanterar mycket sparsam drift – med maximal prestanda och dynamik. Partikelutsläppen från avgaser och direkta CO2-emissioner ligger på nollnivå.

Elvälten som lanserades på Bauma mässan i slutet av oktober börjar säljas först våren/sommaren 2023.  

Kontaktperson

Niklas Engblom

Maskinchef