Peab Asfalt först i Sverige att använda hybrid vält

Peab Asfalt arbetar ständigt med att minska sin klimatpåverkan och vi är därför väldigt glada över att vara den första i Sverige som satsar på att investera i en hybridvält. Tack vare hybriden minskas bränsleförbrukningen med 20% och därmed våra koldioxidutsläpp. Genom att även tanka med HVO minskar vi vår miljöpåverkan ännu mer.

Maskinen har en så kallad asphalt manager vilket innebär att den har ett intelligent packningssystem som känner av packningen av asfalt och reglerar vibroelementen i valsen utefter packningsgrad. Systemet meddelar när asfalten är tillräckligt packad vilket ger oss färre onödiga överfarter, bättre kvalité och mindre förbrukning. Ännu en fördel med välten är att 98% av maskinen är återvinningsbar.

- Det här är ett steg i rätt riktning och en viktig pusselbit mot grönare, säkrare och smartare maskiner. Vi jobbar kontinuerligt med utvecklingsprojekt inom dessa viktiga områden. Det gäller alla våra maskinkategorier, säger Niklas Engblom, maskinansvarig, Peab Asfalt.

- Det känns verkligen bra att vi får möjligheten att använda en vält i produktionen som gynnar miljön. En stor fördel med välten är att bränsleåtgången minskar och tack vare detta minskar vi våra koldioxidutsläpp, något som vi ser som ytterligare en positiv effekt. Det blir mer och mer fokus på miljön bland maskiner och även i kontrakten skärps kraven på miljöklassningen, något vi välkomnar, säger Morgan Johansson, arbetschef, Peab Asfalt.

För att ytterligare minimera vårt totala klimatavtryck har Peab Asfalt beslutat att på alla Nordiska maskiner som köps in, från de leverantörer som kan erbjuda det, skall ha ECO stopp vilket hindrar onödig tomgångskörning.

Kontaktperson

Niklas Engblom

Maskinchef

Morgan Johansson

Arbetschef Infra