Skinande nya ECO-Asfalt flak väcker stor nyfikenhet

Att köra omkring med nya fräscha asfaltflak med en grön ECO-Asfalt-logo väcker inte bara nyfikenhet bland trafikanterna, utan skapar också stor stolthet hos chaufförerna.

Mikael framför asfaltbil

Som transportör för Peab Asfalt kör Mikael Nordström, Joakim Nordströms Åkeri, en av företagets många anlitade asfaltbilar. Just idag är flaket monterat med en sprider och det är asfaltering i Borås som står på dagordningen, men Mikael kan vara i stort sett var som helst i Västra Götaland där vi har asfaltuppdrag.

Nu är det fjärde asfaltsäsongen som Mikael kör asfalt, men det var i samband med att Asfaltpartner i Väst gick över till Peab Asfalt Väst som han fick stripa om sitt flak. Det är många som reagerar när han kommer med sin bil och som tycker den ser fin ut. Det är också ofta Mikael får frågor om vad ECO-Asfalt är då man ser loggan på flaket.

- Det är självklart roligt att man uppmärksammar min bil, men också att jag kan svara att det jag levererar är en asfalt som har minskad miljöpåverkan, säger Mikael. Alla våra bilar i åkeriet har i stort sett en Euro 6 klassning, så vi tänker mycket på det här med miljön. Då är det extra roligt att det man fraktar också har en miljöinriktning.

Asfaltbil med vägarbetsskylt

- Förutom miljön tänker vi på säkerheten och en sak som vi i stort sett är ensamma om, är att vi har monterat en hydraulstyrd vägarbetsskylt bak vid hytten samt reflexskyltar på kofångaren som enkelt kan fällas upp. Detta för att tydliggöra för medtrafikanter och fotgängare att arbete pågår och att de skall vara uppmärksamma. Säkerheten är mycket viktig, avslutar Mikael.

Joakim Nordströms Åkeri startade år 2000 av Mikaels pappa, Joakim. Numera är det Mikael som driver företaget ihop med sin pappa och man har fyra asfaltbilar. Två är med sprider och de andra två går till läggarlagen. När asfaltsäsongen har lägre aktivitet, byter de ut asfaltflaken mot att köra grus istället. En bra kombination som ger arbete året om.

ECO-Asfalt är numera ett signum för Peab Asfalt och  står för de åtgärder som Peab Asfalt gör för att minska sin miljöpåverkan. Bara under år 2015-2017 minskade företaget sina koldioxidutsläpp med hela 61%, trots en ökad produktionsvolym av asfalt. Andra åtgärder är ökad återvinning av returasfalt och fossilfria transporter och fordon som ytterligare steg mot en koldioxidneutral produktionsprocess.

 

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.