Min resa inom Peab Asfalt började på Peab Asfalt i Norge då min väninna som jobbade där gjorde mig nyfiken på arbetet. När hon blev gravid 2013 ersatte jag henne i ett maskinlag. Sedan dess har jag tillsammans med mina kollegor lärt mig hantera flera olika sorters arbetsuppgifter och maskiner, samtidigt som jag utvecklat mina egna personliga egenskaper.
Efter gymnasiet jobbade jag bland annat inom klädbranschen och i matbutik. Jag gillar också att åka skidor och har arbetat som skidlärare sedan fyra år tillbaka, något som passar asfaltsäsongen ypperligt.
Då det tyvärr har varit svårt att få resa in och arbeta i Norge på grund av pandemin fick jag möjligheten att börja i ett svenskt maskinlag. Jag trivs väldigt bra med att jobba i den här miljön med gott lagarbete. Ingen arbetsdag är den andra lik eftersom alla arbetsplatser är olika, även om de har samma grundförutsättningar.
Att det sedan finns många utvecklingsmöjligheter, gör yrket ännu mer givande. Jag har jobbat ihop med olika lagbaser, vilka inspirerade mig att lära mig mer då de har haft mycket kunskap att dela med sig av. Det handlar mycket om hur man själv är som person, med rätt intresse och engagemang så lär man sig mycket. Att vara lyhörd för att sedan prova själv är nyckeln till att bli duktig. En annan aspekt är också att lagbaserna varit drivna och positiva till att andra ska utvecklas vilket har varit en stor fördel i min utveckling. Det är ett av skälen till att jag fortfarande tycker att det är väldigt roligt att jobba med asfalt.
Att arbeta i lag innebär ett givande och tagande och som enskild person kan man bidra till god laganda. Arbetslaget som jag arbetade med i Norge var sammansvetsat då alla jobbat tillsammans i flera säsonger och skapat tillit och där man lyfte varandras kunskaper. Det blir en familjär stämning då man jobbar intensivt och lär känna varandra i alla dagsformer.
I ett lagarbete spelar inte kön någon roll, det är precis som på vilket jobb som helst. Inom asfalten, som är väldigt mansdominerat yrke, handlar det om samma sak som på andra ställen: rätt person på rätt ställe. För att få fler att jobba inom asfalten, oavsett kön, så behövs det att man är trygg i sig själv, engagerad och tydlig i all kommunikation.