Olika typer av tankbeläggningar är ett kostnadseffektivt sätt att underhålla vägar på. Tankbeläggningar används vid beläggning av enskild väg eller vägförening, underhåll av väg på vägförening med mera.
Beroende på vilka åtgärder du behöver göra på din väg samt om det är en grusväg eller asfalterad väg kan vi erbjuda dig olika typer av tankbeläggningar och ytbehandlingar såsom Y1B, Y1G, Y2G, indränkt makadam, HP-lagningar samt spårytebehandling. Ytbehandling är ett tunt slitlager som ger ett tätande ytskikt på vägen och en yta som tål slitage från trafiken. Beläggningen kan används både som slitlager på belagda vägar (Y1B) och på grusvägar (Y1G).
Kontakta Maja Hjeltman, 0706-90 53 72, maja.hjeltman@peabasfalt.se eller
Thomas Ålund, 0725-33 35 22, thomas.alund@peabasfalt.se för mer information och kostnadsfri offert. Du kan även skicka in via Förfrågan Tankbeläggningar
Vad är tankbeläggningar
Tankbeläggning i underhållssyfte utförs i första hand för att förlänga livstiden på vägen och är ett mer kostnadseffektivt sätt att underhålla vägarna på istället för att lägga en helt ny toppbeläggning.
De vanligaste typerna av tankebeläggningar är ytbehandling (Y1B eller Y1G) och indränkt makadam (IM).
När man utför tankbeläggning (indränkt makadam, JIM, IM) innebär det att man först fyller spåren eller sättningarna i vägbanan med grov makadam av typ 8/22 varefter man sprutar på bitumenemulsion över vägytan samt lägger på ytterligare ett gruslager (så kallad JIM, justering i makadam).
När man utför en så kallad försegling innebär det att man lägger ett lager med bitumenemulsion och sprider ut en mindre stenstorlek. Denna åtgärd gör man för att föryngra vägbeläggningen.
Tankbeläggning kan också användas vid vägförbättringar direkt på ett bärlager av grus eller på befintlig asfalt för att öka slitlagret. Även här sprider man bitumenemulsion över vägen med en spridarbil varefter man sprider ut sten med en grusutläggare och jämnar till sedan ytan med en vält. Två tredjedelar av höjden på gruset ligger i bitumenet och resten ovanför.